Afdrukken

Prakijkspeuren

Vanaf 2019 is het ook mogelijk om te praktijkspeuren bij DogSupport. Marlies volgt momenteel de opleiding voor aspirant speurinstructeur bij Cor Oldenburg van de speurhondeninstructieschool. Dè speurhondenschool van Nederland. 

 

Wat is praktijkspeuren?

Bij praktijkspeuren werkt de hond samen met zijn geleider een menselijk spoor uit. Een spoorloper (vermist persoon) loopt een bepaalde route en heeft bij het startpunt een geurvoorwerp achter gelaten. Nu is het doel de spoorloper (vermist persoon) zo effectief mogelijk te vinden over het gelopen spoor. De hond leert specifieke persoonsgeuren van de spoorloper te volgen en andere geuren te negeren. De moeilijkheid van het spoor wordt stapsgewijs opgebouwd. Je kunt hierbij denken aan oudere sporen, verschillende ondergronden of andere afleidingen.

 

Techniekspeuren

Natuurlijk gaan we dit eerst in het klein uitwerken zodat de hond weet wat er van hem wordt gevraagd. Er wordt begonnen met korte techniekspoortjes zonder veel afleiding. Techniekspeuren is erg belangrijk want op deze manier kan er bijvoorbeeld geoefend worden met voorwerpen op het spoor, bochten en hoeken en waar komt de wind vandaan? Vooral dat laatste; de wind is erg belangrijk want de windrichting heeft veel invloed op het spoor. 

 

Is mijn hond geschikt als speurhond?

Jazeker, alle honden kunnen speuren. Jong en oud, groot en klein, stoer of angstig. De hond leeft in een geurwereld. Bij ons (mensen) zijn bijna altijd het zicht en in mindere mate het gehoor de belangrijkste zintuigen. De neus van de hond is bijzonder en in staat om duizenden verschillende geuren te zoeken en geuren te negeren. 

 

Waarom is het zo leuk?

Het is echt een teamactiviteit, voor jou en je hond. De hond werkt zelfstand (je kunt hem alleen helpen het spoor weer te vinden) en wanneer hij hierin succes heeft, dan geeft hem dat een enorme boost in zijn zelfvertrouwen.  Praktijkspeuren werkt stressverlagend, voor jou en je hond. Tijdens het speuren leert de hond te focussen. De hond wordt zowel mentaal als fysiek aan het werk gezet.

 

Hoe verloopt een speurles?

Een normale speurles duurt een uur. Een spoorloper loopt één of meerdere sporen uit en en jij wordt samen met je hond begeleidt door Marlies, die jullie meeneemt tijdens de uitwerking van het spoor. Je kunt korting krijgen door zelf voor een andere cursist sporen uit te lopen. Er zijn ook mogelijkheiden om samen met een andere cursist een speurles van een uur te doen.

 

Wat zijn de kosten? 

Omdat we gaan starten met speuren is er nu een tijdelijke actie voor een half uur proefles voor € 20,00.  Wilt u een uur speurles boeken neem dan even contact op met Marlies over de kosten hiervan.

Wilt u voor andere cursisten spoorloper zijn dan krijgt u voor vijf keer een spoor uitlopen van één uur een gratis speurles met uw eigen hond. 

 

Locatie

De training worden over het algemeen gegeven in het Bentwoud Benthuizen (Hoogeveenseweg parkeerplaats Bentwoud-midden), De Bijlen, parkeerplaats Zegerplaza Alphen aan den Rijn of Reeuwijksehout parkeerplaats nabij Paralelweg 2 Reeuwijk. Andere locaties zijn op aanvraag ook mogelijk

 

Speurdagen

Speuren is mogellijk op maandagmiddag, woensdag en/of vrijdagmiddag na afspraak. 

 

Info

Wilt u meer vragen over deze training of wilt u een afspraak maken dan kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met uw op.